Operational lease

Operational lease bij ROS Finance

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij (ook wel lessor genoemd) de rechtmatige eigenaar van de wagen. In dit geval is de berijder van de auto, ook wel lessee genoemd, geen eigenaar van de auto: men heeft alleen het gebruiksrecht. Wanneer de overeenkomst is afgelopen, gaat de auto terug naar de leasemaatschappij.

Dit zorgt er ook voor dat deze partij verantwoordelijk is voor zaken zoals onderhoud en reparatie. Er zijn echter wel verschillende vormen, die ieder ook weer verschillende rechten en verplichtingen voor de leasemaatschappijen en de rijder van de auto meebrengen.

Doorgaans is de contractduur van deze lease optie korter dan dat de auto daadwerkelijk meegaat: na afloop van het contract, zal de leasemaatschappij de auto namelijk nogmaals op de markt willen brengen.

Operational lease vs. Financial lease

Heeft u de keuze tussen operational lease en financial lease en vraagt u zich af welke financieringsvorm voor u geschikt is?

De belangrijkste verschillen zijn terug te voeren op het eigenaarschap van de auto. In het geval van financial lease bent u de eigenaar van de auto, en bij deze lease optie is de leasemaatschappij de economische eigenaar. Een wereld van verschil.

Voordelen operational lease

U betaalt maandelijks een vast bedrag en hoeft u niet extra te betalen voor de volgende zaken:

  • Onderhoud van de auto
  • Reparatie
  • Verzekering
  • Belasting

Daarnaast hoeft u geen slottermijn te betalen. Wanneer de lease periode ten einde komt, retourneert u de auto aan de leasemaatschappij.

Hier staat echter wel tegenover dat u voor vervelende naheffingen kunt komen te staan, u geen fiscale voordelen kunt genieten en daarnaast natuurlijk niet de eigenaar van de auto bent.

Voordelen financial lease

Bij financial lease bent u de economisch eigenaar van de auto, wat ook betekent dat de auto op uw naam staat. U heeft recht op fiscale voordelen, denk daarbij aan een mogelijke investeringsaftrek in de vorm van BTW van de aanschafwaarde.

Financial lease is transparant, u betaalt altijd een vast bedrag en bent flexibel in de betaling, doordat u tussentijds extra kunt aflossen.

Is operational lease iets voor u?

Natuurlijk staan wij u graag te woord bij eventuele overpeinzingen die u heeft bij het kiezen van een financieringsmethode. Neem gerust contact met ons op!

Klantreview
Datum
Dienst
Operational Lease
Rating
51star1star1star1star1star