Als ondernemer wil je jouw bedrijf verduurzamen, investeren in milieuvriendelijke technologieën en tegelijkertijd profiteren van belastingvoordelen. Daar komt de MIA (Milieu-Investeringsaftrek) en de Vamil (Vormingsaftrek milieu-investeringen) om de hoek kijken. Deze twee fiscale regelingen, die vaak samen worden genoemd, bieden aantrekkelijke voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Maar wat houdt dit precies in en waarom zou je hier als ondernemer van willen profiteren? We leggen het uit hoe financial lease van een bedrijfswagen voordelen oplevert.
De MIA is een regeling die ondernemers in staat stelt om een percentage van hun investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen af te trekken van de fiscale winst. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de mate waarin het geïnvesteerde middel bijdraagt aan het milieu. In de praktijk betekent dit dat je een investering kunt doen in milieuvriendelijke technologieën, zoals energiezuinige machines, elektrische voertuigen of zonnepanelen, en een gedeelte van de kosten van deze investering kunt aftrekken van je belastingaangifte.
De Vamil biedt ondernemers de mogelijkheid om 75% van hun investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen af te trekken van hun winst, maar het grote voordeel zit in de timing. In tegenstelling tot de MIA, die op een vast percentage is gebaseerd, kun je bij de Vamil kiezen wanneer je de aftrek wilt toepassen. Dit betekent dat je de aftrek kunt verplaatsen naar een moment waarop het voor jou fiscaal het gunstigst is. De Vamil is daarmee bijzonder flexibel en biedt ondernemers meer controle over hun belastingplanning.
De MIA/Vamil-regelingen zijn bedoeld voor investeringen in bedrijfsmiddelen die bijdragen aan een beter milieu. Denk aan zaken zoals:
Kortom, de MIA/Vamil is bedoeld voor vrijwel elke onderneming die zijn bedrijfsmiddelen wil verduurzamen, of dat nu gaat om de aanschaf van nieuwe technologieën, machines of voertuigen.
De voordelen van de MIA kunnen flink oplopen. Als je in aanmerking komt voor de regeling, kun je tot 45% van je investering aftrekken van je fiscale winst, afhankelijk van het soort investering en de hoogte van de investering. De Vamil biedt je de mogelijkheid om 75% van de investeringskosten direct af te trekken, met een flexibele timing die je belastingvoordeel optimaliseert. Dit kan dus betekenen dat je een aanzienlijk bedrag kunt besparen op je belastingaangifte.
De MIA/Vamil-regelingen zijn beschikbaar voor ondernemers die belastingplichtig zijn in Nederland en ze kunnen zowel door grotere bedrijven als door zelfstandige ondernemers worden toegepast. Het maakt niet uit of je een MKB-bedrijf hebt of een groter bedrijf runt: als je investeert in de juiste bedrijfsmiddelen kun je profiteren van deze regelingen.
De MIA en Vamil moeten beide via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden aangevraagd. De aanvraag moet gebeuren voordat je de investering doet, dus het is belangrijk om dit proces op tijd te starten. Je dient de betreffende milieu-investering voor te leggen aan de RVO om te controleren of deze in aanmerking komt voor de regeling. Dit kan online via hun website. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je te horen welk percentage je kunt aftrekken van je belastingaangifte.
De MIA/Vamil biedt bedrijven een financieel steuntje in de rug als ze willen investeren in duurzame technologieën en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Door deze regelingen te gebruiken, verlaag je je belastingdruk en profiteer je van voordelen die niet alleen je bedrijfsresultaten verbeteren, maar ook bijdragen aan een duurzamer milieu. Het is een win-winsituatie: je bespaart belasting én maakt je bedrijf duurzamer, wat ook goed is voor je imago als verantwoordelijke ondernemer.